Gnosjö kommun logotype
En kvinna går med snöskor på mossen.

Carina Härlin på väg mot Vitgölen med snöskor.

Store Mosse och naturum populärt i sommar

Senast uppdaterad 05 september 2023

Förra året besökte 160 000 personer nationalparken Store Mosse. Naturum har haft 14 procent fler besökare under juli, jämfört med 2022.

Store Mosse är en av 30 nationalparker i Sverige och den enda Jönköpings län. Parken finns i tre kommuner, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo. 2017 fick Store Mosse utmärkelsen Guldstjärnan. Att få en sådan stjärna innebär att mossen är en nationalpark och inte ett naturreservat.

Stora fönster ut mot vintern där isen ligger.

Effektfullt med stora fönster där naturen alltid är nära på naturum.

Det ombyggda naturum invigdes i våras, men var klart redan till sportlovet. Skolorna i Hillerstorp och Gnosjö har besökt Store Mosse i samband med detta, tack vare LONA-bidrag.

Elever som lyssnar på fågelsång i fågeltornet.

På vårens besök lyssnade eleverna från Hillerstorpskolan på inspelad fågelsång i fågeltornet.

Naturum 50 år firas 9 september

Det som just nu står för dörren är planerandet av Naturum 50 år, den 9 september. Jubiléet genomförs runt omkring i hela Sverige. Naturum på Store Mosse firar endast 20 år och är alltså relativt ungt i sammanhanget, det byggdes 2003.

Sveriges första naturum öppnade på Gotland, Öland och på Omberg. Idag finns det 32 naturum i Sverige, från Abisko i norr till Öresund i söder. Naturum fungerar som en port till naturen. 

Den här dagen kommer Naturum att visa upp sig. Den nya avdelningen för Sveriges Turistförening, STF. STF Västra Småland kommer att presentera sig. Utmark Sverige deltar med Tony Blom som kokar kaffe över öppen eld. Man kommer att laga till krabbelurer, skrabbelucker eller pöspannkakor, För dig som inte vet vad detta är, så är det en maträtt som är en blandning av pannkakor och sockerkaka.

Pannkakor steks över eld i ett plättjärn.

Krabbelurer kan man göra över elden.

Det blir också tipsrunda för alla som vill. Inför dagen kommer nattflyn att fångas in för att studeras under nattlampa på naturum vid tolv.

Samma tid men på annan plats finns möjlighet att Vandra med Ulrika med start vid Lilla Lövö. Programmet för dagen hittar du på Gnosjöandans evenemangskalender.

160 000 besöker Store Mosse om året

Personalen på naturum och på Store Mosse har haft bråda dagar de senaste två månaderna. Carina Härlin, föreståndare, berättar om hur säsongen varit.

– Det perfekta vädret för oss är när det är grått och mulet, men inget regn. Då har vi mycket folk. De vill ut på mossen för att vandra och grilla korv. Det är kul att det kommer så mycket folk!

Carina fortsätter.

– Under juli och augusti har 55 000 personer besökt nationalparken, som har 160 000 besökare per år. På naturum har antalet besökare ökat med 14 procent under juli månad. Det är lätt att förstå att det kan bli problem med parkeringsplatser. Vi vill inte att folk ska få böter. Vi vill att de ska parkera rätt. Det är viktigt att följa skyltningen annars kan man stå ivägen för stora arbetsfordon som behöver komma fram. Det går också att komma hit med buss. Buss 242 går förbi här från Värnamo, Hillerstorp och Gnosjö. I framtiden får vi kanske tänk på nya alternativ, kanske det skulle kunna gå en ”shufflebus” hit för att underlätta när vi har som mest besökare.

Textilt konstverk som efterliknar växtlivet på Store Mosse.

Amanda Cardell har skapat ett textilt konstverk inspirerad av Store Mosse. Den finns att se och känna på i naturum.

Mycket positiva besökare

När man läser gästboken kan man se hur oerhört positiva besökarna har varit. Här har människor från hela världen skrivit ner vad de tyckt om sitt besök. Uttryck som att parken är en juvel är inte ovanligt.

– Den här tiden på året har svenskarna börjat arbeta igen. Det märks. Nu är nittio procent av besökarna tyskar. Men hela september är här fullt av skolor som besöker oss.

Våtmarker viktiga

Store Mosse är en våtmark. Våtmarkerna behövs för att bidra till biologisk mångfald, för att rena vatten, buffra vatten för att minska översvämningar, för att bromsa klimatförändringar, eftersom de binder koldioxid och för att de ger glädje till de som besöker dem, med bland annat det speciella fågellivet som finns här.

Mycket vatten på Store Mosse.

Våra våtmarker har många viktiga funktioner.