Gnosjö kommun logotype
En man står på Store Mosse med snöskor i sina händer.

Många nyfikna på finansiering & utveckling av projektidéer

Senast uppdaterad 04 september 2023

Den 29 augusti hölls informationskväll av Leader Västra Småland tillsammans med Science Park på Hylténs Industrimuseum för de som går med projektidéer i tankarna. Många mötte upp för att få nyttiga råd.

Kvällen startade med inspiration av André Schurtenberger, som fått Leader-stöd för att komma igång med sina snöskovandringar på Store Mosse.

– Store Mosse är fem meter djup. De som har varit med och vandrat har alla hittills kommit tillbaka.

André Schurtenberger driver vandrarhem på Svänö och Lövö, är utbildad inom turism och är ursprungligen schweizare.

– Förra sommaren kom 38 tyskar för att få en guidad tur på mossen. Jag frågade vad de ville ha och fick svaret att de bara önskade kaffe och kanelbulle. Men jag fick idén att de kunde få testa att gå med snöskor på mossen.

Det blev en succé.

– Då insåg jag att jag ska nog fortsätta med det här. Då behövde jag köpa fler snöskor och i alla möjliga storlekar. Det var så Leader kom in i bilden. Det var väldigt skönt att jag kunde äska pengar. Det har gått över förväntan. I sommar har jag haft femton familjer som deltagit på snöskovandringar. Tack vare Gnosjöandan har jag kunnat erbjuda mina besökare paket med snöskovandring, husmanskost på Haga Värdshus och ostkaka i Vrigstad. Jag menar att tyskarna är mycket intresserade turister.

Idag har André snöskor i storlekar som passar från treåringar och uppåt tack vare bidrag.

Två glada kvinnor står utomhus i centrum av Gnosjö.

Sofia Skörde, från Leader Västra Småland och Maria Kristiansson, från Science Park, vill uppmana er med projektidéer att komma tidigt till dem. Då sparar man mycket tid i förlängningen.

Leader bidrar med kapital

Sofia Skörde, Leader Västra Småland berättade:

– Tack vare vårt projektstöd till företag kunde André utöka sin verksamhet. Andra som fått stöd är gårdsmejeriet i Norra Unnaryd. De har köpt utrustning för 500 000 kronor för att kunna tillverka ost, 200 000 kronor från Leader, alltså 40 procent av hela kostnaden. All rådgivning sker under tystnadsplikt och är kostnadsfri.


Hon fortsatte:.

– Det vi kräver för att man ska kunna få stöd är att projektet har lokal förankring, är innovativt, har långsiktighet, bygger på samarbete och leder till lokal utveckling. Från oss kan man få ekonomiskt stöd, men även hjälp att utveckla sina projektidéer. Vi kan även bidra med inspiration och kontakter. Gnosjö kommuns offentliga medfinansiering var 1 714 000 kronor under perioden 2014 till 2022. I kommunen har det genomförts projekt till till ett värde av 9 192 500 kronor. Våra insatsområden är Attraktivitet, Livskvalitet och delaktighet, Entreprenörskap, Långsiktig hållbar utveckling och klimatfokus samt Kunskapshöjning, inspiration och nätverk.

En kvinna står framför folk som sitter vid bord och dricker kaffe.

Maria Kristiansson, affärsutvecklare på Science Park, hade många intresserade åhörare.

Science Park stöttar med kunskap

Maria Kristiansson, affärsutvecklare på Science Park avslutade.

– Här finns mycket idéer och drivkraft. Många idéer kan komplettera det som redan finns här. Jag sitter här i Gnosjö. Tanken är att det ska vara lätt att komma i kontakt med en affärsutvecklare så nära som möjligt där man bor. Vi på Science Park stöttar både befintliga företag och nystartade. All rådgivning är konfidentiell och har tystnadsplikt.

Science Park håller i olika utbildningsprogram under vår och höst varje år. Dessa kan ha olika inriktning; marknadsföring, ekonomi, starta-eget och liknande. Genom kontakt med Science Park kan man få stöttning i kontakter med banken, Almi eller Companion.

– Det är inte lätt att som enskild veta vad som finns. Liksom Leader har Almi till exempel checkar att söka. Dessa kräver ingen återbetalning, har ingen ränta, utan är bidrag. Finansiering är oftast det svåraste för de som har nya projektidéer. Känner man att man behöver kunskapspåfyllning har vi utbildningar i hela länet och allt är kostnadsfritt. I oktober har vi en ny grupp som startar. Vi har märkt att det alltid är värdefullt att vi har företagare som berättar sin historia. Att få höra någon annans resa ger mycket. Då kan man få kraft och energi att komma vidare i sitt eget företag eller sin egen idé.

Kom med din idé tidigt

– Hur klar måste en idé vara?

Maria svarade snabbt.

– Kom tidigt! Kom redan när du har en uppstart till en idé. Det finns förstudiemedel att söka från Almi. Det är något man också kan söka som privatperson.

Sofia håller med.

– Vi bjuder på kaffe och en pratstund!

Kontakt

Leader Västra Småland, Sofia Skörde, sofia@leadervastrasmaland.se
0370-33 10 30

Science Park, Maria kristiansson, maria.kristiansson@sciencepark.se
0370-33 10 05

Kaffekopp med kaffe och ett block.