.jpg)
Kantareller är verkligen skogens guld.
Svamptider
Senast uppdaterad 28 juli 2023
Augusti och september är årets svamprikaste månader. Ta dig ut i naturen och njut av skogens guld.
Tack vare Allemansrätten har vi rätt att ta del av det skogen ger. Som vanligt gäller "inte störa, inte förstöra" när du är ute i skog och mark. Svampar är en viktig grupp för våra ekosystem, eftersom de bryter ner organiskt material och på så sätt frisätter näringsämnen.
Om väderläget är det rätta så kan svamparna komma tidigt. Svamp vill ha fukt för att växa. Även om försommaren var torr, så har regnet i juli gjort att betingelserna varit gynnsamma för svamp.
Tag med en korg eller en papperskasse när du plockar. En svampkniv med borste är bra att ha med sig. Då kan du rensa svampen redan i skogen.
"Svampguiden" ett bra hjälpmedel
Även om man inte är någon svampkännare kan du våga dig på att plocka svampar du inte känner så väl, om du tittar på Svampguidens hemsida i din mobil. Här hittar du bland annat om svampen är ätlig. Om du har Iphone kan du även fotografera svamp och identifiera den med appen Svampguiden.
Se upp för vit flugsvamp som kan misstas för skogschampinjon. Titta under svampens hatt. Champinjonen är aldrig helvit, utan lite rosa på skivorna, medan flugsvampen är kritvit. Vit flugsvamp är mycket giftig. Här hittar du vilka svampar som är giftiga på Svampguidens hemsida.

Både röd och vit flugsvamp är giftig.
Fridlysta svampar
Det finns fem svampar som är fridlysta och mycket sällsynta. Dessa får du inte plocka. Det är bombmurkla, igelkottstaggsvamp, doftticka, saffransticka och storporig brandticka.
%20bombmurkla-1194392.jpg)
Bombmurklan är en märklig svamp som finns i granskog på våren, inte på hösten som andra.