Gnosjö kommun logotype

Passa på att plocka blåbär

Senast uppdaterad 27 juli 2023

Det är en ynnest att ha rätten att plocka bär och svamp i våra skogar. Just nu är blåbären mogna och snart mognar lingonen. Allemansrätten ger oss tillåtelse att njuta av det naturen ger, men det finns undantag.

Finns det något godare än blåbärspaj? Just nu är skogarna fulla av blåbär, så varför inte ta en cykeltur och plocka med någon liten burk för att plocka bär. Om några veckor är lingonen också på gång. Allemansrätten låter oss plocka bär på annans mark, men inte inne på någons tomt. Du ska även visa hänsyn till markägaren och alltså hålla avstånd till dennes bostad.

Fridlysta växter får vi inte plocka. Särskilda regler gäller i nationalparker och naturreservat. På Store Mosse är det tillåtet att plocka bär och svamp, dock inte sådana svampar som är vedlevande.

Blåbär i en burk.

Plocka med en burk med lock på cykelturen, så kan du göra blåbärspaj när du kommer hem.

Inte störa, inte förstöra

Allemansrättens grundregel är inte störa, inte förstöra. Du får alltså inte bryta grenar från träd eller buskar. Du får inte heller gräva upp växter, plantor, lökar eller rötter för att ta hem dem. Då skador du växterna. Det kan vara lockande att plocka hem blåbärsris, men om du betänker att det tar femton år för en blåbärsplanta att nå full storlek är det bättre att avstå.

Fridlysta växter

Det finns många växter som är fridlysta. På Naturvårdsverkets webbplats hittar du listor med alla. Orkidéer tillhör den grupp där samtliga är fridlysta. Lingonris är också fridlysta, så de är förbjudna att plockas. Plocka bara bären. Fönsterlaven som ofta säljs som ”vitmossa” till adventsljusstaken är inte fridlyst, men får inte plockas för att säljas. Du får bara plocka fönsterlaven för eget bruk. Det ingår inte i Allemansrätten att plocka lavar och mossor för att sälja. Tolv arter av mossorna och åtta arter av lavarna är fridlysta. De växer nämligen långsamt och kan påverkas negativt om de plockas.

Blåbärsskog.

Just nu är blåbären mogna.