Gnosjö kommun logotype
Trädgård med många växter.

Gångar i rundade former gör trädgården inbjudande.

Japansk inspiration i trädgården vid nya Rehab & Spa

Senast uppdaterad 28 december 2023

Utanför den nya rehabanläggningen växer en trädgård inspirerad av Japan fram. Här kommer att finnas bänkar att vila sig på omgärdade av bok och syrén.

Den japanska trädgården håller på att ta form utanför Töllstorps nya Rehab & Spa. Anders Edvinsson styr upp det hela. Anders är trädgårdsingenjör från Fagerhults plantskola och är formgivaren bakom trädgården. Han är tredje generationen i rakt nedstigande led och har stor erfarenhet av att planera och rita trädgårdar. Så trots att han egentligen är ålderspensionär åtog han sig uppdraget. När man älskar sitt arbete är inte beslutet svårt. Anders berättar medan han visar runt.

– Det är inga raka linjer utan alla former är rundade och mjuka. Runt om går en gång av asfalt så att man kan komma fram med rullstol. De andra gångarna kommer att ha sten i olika färger. Vit sten och röd sten, sen blir det några gångar av olika material. Det blir mjuka övergångar. En centrumlinje går igenom hela, men inte den är heller rak. Bokhäckar omgärdar och avgränsar. Längs med centrumlinjen kommer det finnas bänkar att vila benen vid. Det har tagit lång tid att rita, men det är så roligt att se det bli färdigställt.

Två personer håller på att plantera.

Revande smultron som marktäckare är snart i marken.

Japanskt med småländsk "touch"

Japanska tallar, färgstarka azaleor och körsbärsträd har planterats. Just nu är marktäckare i form av smultron på väg att komma i marken. Man kan nog säga att i den här trädgården möter Japan Småland, för finns det något mer småländskt än smultron, syrén och ek? Tre stora pelarkärrekar ska placeras tillsammans med massor av syréner i olika färger, som kommer att dofta underbart varje försommar.

Anders visar bågar som blir som ingångar från båda sidorna av blodbok. De är imponerande stora.

– De här bågarna finns det bara en leverantör som kan leverera. Om du ser stammarna så förstår du att de är gamla. Jag skulle tro att de här är trettio år gamla.

En man står mellan en båge av blodbok.

En sådan här båge har fått växa trettio år för att bli så här stor, berättar Anders Edvinsson.

Björn Thorsson, Thord Lang och Miodrag Ladan, som alla arbetar i Gnosjö kommun, är de som ligger bakom idén om den japanska trädgården. Alla håller nog med om att den verkligen blir pricken över ”i” utanför den nya Rehabanläggningen.