Gnosjö kommun logotype
En vuxen och flera barn står i ett fågeltorn och kikar i kikare på fåglar.

Att speja efter fåglar i fågeltornet var en uppskattad aktivitet.

Besök på Store Mosse tack vare LONA-bidrag

Senast uppdaterad 08 juni 2023

Tvåorna och femmorna runt omkring i kommunen har fått möjlighet att besöka Store Mosse. Där har de fått se nya utställningen på Naturum, vandra, speja på fåglar, se naturvårdsbränningen och att njuta av det fina vädret.

Store Mosse är en stor tillgång för våra skolor. Årskurs 2 och 5 har åkt hit och vandrat till Svartgölen och fått testa att gå med snöskor varje höst. Men i höstas gick det inte att se utställningen på Naturum, då den var stängd för ombyggnad. Nu har skolorna, tack vare LONA-bidrag, kunnat göra ett andra besök så att de fått möjlighet att se nya utställningen.

Den lokala naturvårdssatsningen, LONA, är ett bidrag som ska stimulera kommuners och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang. Via LONA finns möjlighet att få upp till 50 procent i bidrag för att genomföra projekt till nytta för naturvård, friluftsliv och folkhälsa.”

Alla eleverna har fått åka buss utom femmorna från Hillerstorp, vilka har en väldigt fin cykelväg till Store Mosse genom Kävsjö. Femmorna cyklade så att de på så sätt får lära sig vägen till mossen, så att de kan cykla dit själva senare.

Cyklar står parkerade framför en öppen plats där barn och lärare har samlats.

Efter att femmorna från Hillerstorpsskolan parkerat sina cyklar samlades alla för att gå igenom dagens program på Store Mosse.

Tre glada personer, en man och två kvinnor.

Dagens möjliggörare, lärare Sara Lundmark i mitten, med Fredrik och Carina från Naturum vid hennes sida.

Naturum ställer upp för oss

Sara Lundmark, lärare på Hillerstorpsskolan, är den som har organiserat för att utflykterna ska bli verklighet. Sammanlagt är det fyra dagar besöken har hållit på.

– När jag planerar för NTA-aktiviteter tycker jag att det är viktigt med en likvärdighet. Oavsett om du går på Åviken- eller Hillerstorpsskolan ska du ha samma möjlighet att få uppleva Store Mosse. Det är ju naturligt att de som bor nära i Hillerstorp är där oftare. Precis som att de i Gnosjö har Töllstorpsområdet närmre till hands och kan utnyttja det. I förra veckan var förskoleklassen i Hillerstorp på mossen och sexorna åker dit sista veckan innan sommarlovet. Naturum ställer upp jättemycket med både sin tid och sin kunskap, vilket är något vi verkligen uppskattar.

Sara Lundmark är lärare i naturämnena och är entusiastisk inför de härliga dagarna i friska luften. Det är ju ljuvliga tider ute i naturen så här när våren gått över i försommar. Tid att glädjas åt för både barn och vuxna.

En Makaonfjäril.

En sällsynt Makaonfjäril dök upp inför vandringen. Den lever på mossen och tillhör Riddarfjärilarna.

Fågelskådning, vandring och utställning

En uppgift eleverna hade var att fylla i en lapp, liknande en bingokupong, med fåglar de stötte på. Klasserna var uppdelade i tre grupper på tre stationer. De olika stationerna innebar fågelskådning med naturvårdsbränning, vandring och tipspromenad, samt Naturums utställning.

Barn står framför en skog som är svart eftersom den har bränts.

Det syntes tydligt var skogen var bränd. Naturvårdsbränning är till för att bevara biologisk mångfald.

En pojke och en av Naturums guider.

Isak tyckte att det var intressant när Carina berättade om naturvårdsbränningen.

Allemansrätten och att testa tändstål

Tipspromenaden handlade om allemansrätten och innehöll andra naturfrågor som Naturum har ställt ihop. Där lärde eleverna sig även att använda tändstål och vett vid eldning. På vandringen till fågeltornet var fåglarna prio, även om eleverna även tittade på naturvårdsbränningen, där det fortfarande rök från marken.

Två flickor på väg till Naturum.

På väg till Naturum.

Naturums nya utställning

Utställningen på Naturum har bara varit igång någon vecka när Hillertorpsskolan fick möjlighet att se den. Första gruppen som var där var från Bäckaskolan. Sara Lundmark berättar.

– Lite extra roligt är att den första gruppen, som var ute 26 maj, fick se den nya utställningen på Naturum innan allmänheten hade fått se den. Den invigdes ju i lördags den 27:e. Eleverna fick en rejäl genomgång av utställningen, med torv, vitmossa, torrmossa och mycket mer.

Fredrik på Naturum guidade på utställningen och eleverna fick tre frågor att svara på.

En flicka klappar en uppstoppad björn.

En uppstoppad björn var populär att klappa.

Tavlor med bilder på olika slags mossa.

På en av väggarna fanns fina bilder på mossor från Store Mosse.

Olika skinn från olika djur.

I ett av rummen fanns pälsar från olika rovdjur på golvet att känna på. Det var några av eleverna som tyckte att det var lite läskigt.

Store Mosses symbol.

Store Mosse är nationalpark.