1. Viktigt meddelande: Eldningsförbud i hela länet
Gnosjö kommun logotype
Två pojkar står lutade över en pallkrage där de odlar potatis.

Att odla potatis i pallkrage är ett sätt att få veta var maten kommer ifrån.

Hälsa i fokus från unga år

Senast uppdaterad 19 april 2023

På mässan ”Hälsa hela livet” ställer Bäckalyckans förskola ut sitt fina arbete med hälsofokus. De kickstartade året med en Hälsovecka.

Bäckalyckans förskola inledde 2023 med en vecka i hälsans tecken. Sen länge har förskolan fokuserat på "Månadens frukt/grönsak" och ville utveckla arbetet vidare. Då landade de på att en hälsovecka låg i rätt linje. Den blev så lyckad att de vill visa upp sitt arbete på mässan ”Hälsa hela livet" den 26 april dit allmänheten är välkommen att komma för att se deras utställning och mycket annat.

– Veckan har varit en blandning av rörelse och fokus på mat. Bland annat har vi arbetat med en bok som heter ”Spöket som ändrade färg”. Barnen tycker mycket om den. Temat arbetade vi med på förmiddagarna hela veckan. Varje dag arbetade vi med ett nytt sinne. Så det blev en dag för varje sinne; smak, hörsel, syn, känsel och lukt. Temat har varit samma oavsett vilken åldern barnen är i, men vi har åldersanpassat aktiviteterna, berättar Anna Lemon, barnskötare.

Många skålar med olika frukter och grönsaker.

Att testa olika smaker har varit en del av upptäckandet.

Sapere-metoden, som man utgått ifrån, bygger på sinnena. Barnen har fått välja sin egen favoritfrukt. De har tittat på den noga för att se hur den ser ut. Barnen har funderat på var frukten kommer ifrån. De har fått lukta på doftburkar och fått gissa var doften kommer ifrån.

– Det är vetenskapligt bevisat att ju mer barn smakar, ju mer äter de. Ju mer smaker de presenteras för, ju modigare blir de på att smaka. Barnen har fått smaka på sött, salt och så vidare. Sen har de fått måla av frukterna och de har gjort stilleben, som de ritat av. De har till och med tränat på att skriva, säger Anna Lemon.

I arbetet med Månadens grönsak har förskolan kommit igång med att odla själva. De har pallkragar där de odlar potatis, morötter, smultron, jordgubbar, vinbär och mynta. Självklart är barnen med i odlandet.

– Temat är väldigt tacksamt och lättarbetat. När vi undersöker var maten kommer ifrån samarbetar vi med Kostenheten. Myntan använde vi för att göra en grön smoothie när vi hade spenat som Månadens grönsak. I smoothien hade vi även ananas och banan. Det blir annorlunda när barnen är med från början. De vågar mer då. Om ett barn smakar, så vill de andra också göra det. Barnen lär av varandra!

Collage med pojke och hans favoritfrukt vindruvor.

Vindruvor är den här pojkens favoritfrukt.

På fredagen har förskolan ”fredagsfys” före fredagsmyset. Då samlas alla utomhus och har rörelsegymnastik, hinderbana, står i ring och gör rörelser till musik.

– Vi är ute i alla väder, ja verkligen i ur och skur. Alla rör sig. Vi går till skogen, till biblioteket eller Folkes park. Vi har verkligen tur som har så nära till skogen. Där kan vi göra en hinderbana. Närheten till skogen har stor betydelse för oss. Barnen pratar om att de måste äta grönsaker för då får de vitaminer och då blir man stark. Maten är som kroppens bensin. Bilen kan inte köra utan bensin och det är likadant för oss. Vi orkar inte leka om vi inte har ätit.

Collage med en flicka var favoritfrukt är äpple.

Flickans favoritfrukt är äpple.

När Bäckalyckans förskola öppnades 2017 var de redan då igång med Månadens grönsak. En drivande kock och Eldin, vår tidigare kostchef, startade upp kostråd och kostdialoger med bland annat förskolorna. Kostenheten var drivande i att de skulle odla, så att barnen skulle få veta var maten kommer ifrån. Anna har ett stort intresse för mat och hälsa. Hon är engagerad i kosten överlag och sitter med i både kostrådet och kostdialogen för förskolans räkning. Hon är den som driver frågan idag. Hon menar att det är bra om man drar nytta av de intressen personalen har.

– Vi diskuterar mycket hur man ska jobba med kosten. Nu finns intresset på alla avdelningarna. I början tyckte vi nog att det var tungrott, men så är det inte alls nu. Det har utvecklats. Nu är det naturligt. Vi väver in Månadens frukt eller grönsak i våra teman på terminerna. Det är inte någon extra grej utan väldigt naturligt!

Program för mässan 26 april

Programmet för mässan finnns på sidan Hälsa hela livet.

Salladsblad på ett ljusbord så att man ser bladens nerver.

Genom att lägga salladsbladen på ett ljusbord kan man upptäcka bladens nerver.