Gnosjö kommun logotype

Den här nyheten är äldre än ett år.

En mamma och hennes två döttrar tittat in i kameran och ser glada ut.

Mamma, Delia och storasyster var glada att få se den nya förskolan.

Barn och föräldrar besökte nya förskolan

Senast uppdaterad 23 mars 2023

Äntligen är nya Storå förskola klar för inflyttning. Nyfikna föräldrar och barn passade på att kika på de nya lokalerna under Öppet hus 22 mars.

Skylt på fasaden Storå förskola.

På fasaden välkomnar man med texten "Storå förskola" i glada färger.

Dagen då föräldrar och barn fick se sin nya förskola i Hillerstorp var regnig och grå, trots detta var stämningen positiv.

Lokalerna är ljusa, fräscha och inbjudande. En målad streckad linje i golvet byter färg när man byter avdelning. I hallen där man kommer in är det öppet och rymligt. Här behöver man inte trängas när man hämtar eller lämnar sina barn.

På väggen finns träpinnar uppsatta för att förvara stövlar. När stövlarna hänger där smutsar de inte ner på golvet, samtidigt som de hålls torra, en fiffig lösning. Ovanför hängarna finns skåp där barnen kan förvara sina personliga saker. Här kan både ombyteskläderna och nallen få plats.

Två kvinnor står framför en matsal med lampor i olika färger.

Linda Johansson, rektor och förskolläraren Louise Karlberg vid hennes högra sida är säkra på att både barn och personal ska trivas på nya förskolan.

Genomtänkt miljö och material

Linda Johansson, rektor för förskolorna i Hillerstorp är nöjd med att verksamhet snart är igång. Redan på måndag kommer de första barnen. Hon välkomnar alla, som passerar restaurangen, där lampor hänger ner i orange, grönt och svart. Restaurangen är hjärtat i förskolan.

– Här i restaurangen är borden gjorda i ett material som är ljuddämpande, likaså taket. Färgerna har arkitekterna föreslagit, men personalen har varit med i alla beslut. Allt är mycket genomtänkt, berättar Linda.

I ett av rummen är en Clever Board uppsatt med touchskärm. Med Clever Boarden kan barnen läsa böcker, rita och skapa, se på film och mycket annat.

Bra arbetsmiljö både för vuxna och barn

Förskolan ska vara ändamålsenlig och fylla alla förskolans pedagogiska behov. Även arbetsmiljön ska vara god för de anställda och för barnen.

Jennie Hultman på avdelningen Tranan visar den fina ateljén där barnen kan måla. Här är diskbänken i två höjder, en hög för vuxna och en låg för barnen.

– På toaletten finns en låg, liten toalett, anpassad för de minsta och en handikappanpassad. Sen har vi torkrum där vi kan hänga regnkläderna.

En förskollärare står framför diskbänken som är i olika höjd för att passa både vuxna och barn.

Jennie Hultman, förskollärare, visar den finurliga diskbänken som är anpassad för både barn och vuxna.

Inflyttningen börjar 27 mars

Förskolan ligger på Sunds väg, lite i utkanten av Hillerstorp. Fortfarande står grävskopan kvar på gården, som inte är helt färdigställd. De första veckorna blir lite provisoriska, men man kan fortfarande dra nytta av Ekorrens lokaler och gård.

Förskolorna Ekorren, Sländan och Fjärilen i Hillerstorp kommer alla att flytta in. Personalen följer med från förskolorna som stängs. Den enda förskolan som blir kvar i sina ordinarie lokaler i Hillerstorp är Ankarets förskola i Missionskyrkans lokaler.

Namn från fågellivet på Store Mosse

Namnet Storå, anknyter till området och avdelningarnas namn är inspirerade av naturen omkring. De nya avdelningarna heter efter fågellivet på Store Mosse. Tranan och Örnen är för de äldre barnen och Ugglan och Tjädern är för de yngre barnen. Förskolan hoppas kunna täcka framtidens behov med plats för uppemot 120 barn.

Grävskopa står framför förskolan.

Någon vecka till kommer grävskopan vara kvar. Lite asfaltering återstår också.