Gnosjö kommun logotype

Den här nyheten är äldre än ett år.

En hand med brun handske håller upp en mobil som scannar en QR-kod för att läsa frågan.

Xrundan är en succé

Senast uppdaterad 22 mars 2023

Av de 35 kommuner, som är anslutna till den digitala tipspromenaden Xrundan, har vår kommun störst andel som utnyttjar den.

Under våren 2020, lagom till påsk, startades Xrundan i Gnosjö. Alltså nästan exakt två år sedan. Initiativtagare var Mona Bengtsson, som då arbetade som friskvårdskonsulent. En av anledningarna var att man ville uppmuntra människor att röra på sig, trots de Corona-restriktioner, som rådde då.

Idag kan man konstatera att det var en lyckad satsning. Om man jämför antal deltagartillfällen med befolkningsmängd i kommunen, hamnar Gnosjö i topp.

Topp 5 Xrundeanvändare

1. Gnosjö kommun - 30,4 procent

2. Sölvesborgs kommun - 27,5 procent

3. Sävsjö kommun - 25,6 procent

4. Värnamo kommun - 19,6 procent

5. Västerviks kommun - 18,4 procent

Lisa Gollwitzer, handläggare på Töllstorpshallen är glad över att Xrundan fallit så väl ut.

– Det är mycket roligt att den är så uppskattad. Det är en bekräftelse på att det var något som våra invånare saknade. Jag tror att det är många som tar tillfället i akt och gör detta till en trevlig promenad tillsammans med familj och vänner. Sedan finns det ju en chans att vinna en fika eller ett bad i Töllstorpshallen.

Lisa tror att många invånare uppskattar rundan för att den är anpassad för alla åldrar. Men också att vi har satsat på att göra den tillgänglig för så många som möjligt i vår kommun.

– Tror att det har uppskattats att vi har satt en runda i varje ort. Många av rundorna är även anpassade så man kan gå med barnvagn, rullator eller rullstol.

X-rundan finns i alla tätorterna

Att kunna erbjuda X-rundan för den breda massan är något som ökar attraktiviteten för våra orter. Inte bara för dem som bor här, utan också för besökare. Det påpekar turism-och destinationsutvecklare Johan Svedberg.

– Det är roligt att vi toppar listan över hur populär X-rundan är i kommunerna. Vi kan anta att vi har många som kombinerar detta med sin vardagliga motion och det främjar den allmänna hälsan. Att blanda nytta med nöje helt enkelt kan ses som ett bra inslag för hur attraktiva våra orter är, både för besökare och för invånare. Är man van vid att gå X-rundan på sin hemmaort, kan man göra detsamma på vår plats genom att gå tipsrundan och på så sätt utforska vår plats. Kanske det leder till att man upptäcker andra smultronställen utmed sträckan.

Man står vid en stolpe där det finns en skylt med Xrundans fråga som man kan scanna.

Johan Svedberg, destinationsutvecklare, menar att Xrundan är ett bra koncept där du kan gå på tipsrunda oavsett om du är hemma eller på semester.

Det här är Xrundan

För dig, som ännu inte upptäckt Xrundan, så är den en digital tipsrunda du kan delta i gratis. Du kan välja att tävla mot andra och skicka in ditt resultat, eller bara gå rundan för nöjes skull. Det finns möjlighet att välja frågor för barn eller för vuxna. Därför kan det bli ett nöje för hela familjen om du har tillgång till smartphone. Frågorna byts ut varje söndag morgon klockan 8.00. Xrundan fungerar alltså på samma sätt som en traditionell tipspromenad, med den skillnaden att du scannar frågorna under tiden du går och svarar.

Xrundor i vår kommun

  • Kulltorps elljusspår 2,3 km
  • Hillerstorps hamn 1,2 km
  • Marieholms bruk 2 km
  • Gnosjöslingan 2 km
  • Centrumrundan 1,8 km, start vid Hammargården
  • Töllstorpasjön 2 km
  • Nissaforsrundan 2 km
  • Åsenhöga elljusspår 2,5 km