
Ta tag i ekonomin, sök stöd
Senast uppdaterad 23 februari 2023
I kärvare tider hamnar fler i skuldfällan och kan behöva hjälp att se över sin ekonomi. Vår budget- och skuldrådgivare ger stöd till dig som behöver.
Petra Störling är kommunens budget- och skuldrådgivare. Hon kan hjälpa dig att göra en budget eller stötta dig genom hela skuldsaneringsprocessen. Rådgivningen kostar ingenting och hon har tystnadsplikt.
En budget är en bra början
Alla kan få en bättre överblick över sin ekonomi genom att göra en budget. Då kan du se om det finns utgifter som är ”onödiga”. I budgeten skriver du ner dina inkomster och utgifter du har varje månad. På så sätt blir det lättare att se om det är något du kan eller måste ändra på.
En liten skuld kan växa snabbt
Höjda bränsle- och elpriser har drabbat de flesta. Lägger du dessutom på att du ska betala stora bolån och att inflationen är hög, så har en del hushåll nått sin bristningsgräns.
På nätbutiker kan du ofta köpa först och betala sen. Då är det lätt att tappa greppet. Petra vet att det kan kosta om du inte kan betala i tid.
– Så fort du har fått en betalningsanmärkning kan du inte längre handla på nätet. Det börjar oftast med en liten skuld. Men en liten skuld kan bli en dyr affär i slutändan.
Exempel från Konsumentverkets broschyr ”Koll på pengarna”
Detta händer om en räkning på 600 kronor inte betalas i tid:
+ 60 kronor i påminnelseavgift
+180 kronor i inkassoavgift
+300 kronor ansökan om betalningsföreläggande
+380 kronor i ombudsarvode
+ 600 kronor, grundavgift vid verkställighet
Slutsumma: 2120 kronor
Din lilla skuld på 600 kronor har alltså vuxit med över 300 procent.
– Jag skulle vilja varna för alla typer av snabblån och krediter med hög ränta. Om det kommer till den punkten att man har svårt att betala, ökar skulden i snabb takt.
– Jag är rädd att många unga, som är uppväxta under goda förhållanden kanske vill ha det lika bra som de är vana vid och löser det med att låna pengar eller handla på kredit. Blir det till slut så att man inte kan betala så får man en betalningsanmärkning. Konsekvensen blir att man har svårt att få lån, teckna hyresavtal och olika abonnemang.
Det här kan du få hjälp med
- göra upp en budget för ditt hushåll
- förändra din ekonomi
- vara med vid kontakt med fordringsägare
- upprätta förslag till frivilliga överenskommelser
- informera om hur en skuldsanering går till
- stötta dig före och under hela skuldsaneringsprocessen
Kontaktuppgifter
Budget och skuldrådgivare
Petra Störling
petra.storling@gnosjo.se
Kommunväxeln 0370-33 10 00
Om ditt spelande börjar bli missbruk
Om du känner att ditt spelbeteende förändras och att det börjar påverka dig negativt, kan du kontakta vår behandlare på öppenvården för att få råd, stöd och behandling. Kontakta kommunens växel 0370-33 10 00 för vidare hjälp.