Illustration på en person som sitter vid ett skrivbord och genomför ett videomöte.

Skärpta corona-råd i hela länet förlängs till 13 december

Folkmyndighetens skärpta råd och rekommendationer för hela Jönköpings län har förlängts till den 13 december. Orsaken är att fortsatt bromsa smittspridningen av coronaviruset.

Det viktigaste du som invånare kan göra är att undvika fysisk kontakt med andra personer än de du bor med.

I Region Jönköpings län pågår just nu en kraftig ökning av bekräftade fall av covid-19. Vi behöver alla hjälpas åt att minska smittspridningen av viruset. Därför har Folkhälsomyndigheten i samråd med länets smittskyddsläkare, skärpt sina råd och rekommendationer.

Precis som tidigare är det viktigt att vara noga med handhygienen och att stanna hemma vid minsta förkylningssymtom.

Du som vistas i Jönköpings län uppmanas att:

  • Undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de du bor med.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, exempelvis butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Idrottsträningar för barn som är födda 2005 eller senare får dock genomföras.

Länsstyrelsens information, frågor och svar kring de råd och rekommendationer som gäller just nulänk till annan webbplats

Dessa rekommendationer gäller även för flera av länen runt Jönköpings län. Läs mer om råden på Folkhälsomyndighetens webbplats.länk till annan webbplats

Alla verksamheter i regionen uppmanas att:

Vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden kring covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

Alla arbetsgivare i regionen uppmanas att:

Vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden kring covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Kommunens verksamheter

Även kommunens verksamheter kommer att påverkas av de nya rekommendationerna. Mer detaljerad information om vilka verksamheter som berörs kommer inom några dagar.

Max åtta personer vid allmänna sammankomster

Länsstyrelsen i Jönköpings län har beslutat om att gränsen för deltagare vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster får vara max 8 personer. Beslutet gäller från och med 24 november och tills vidare. Det finns dock följande undantag i åtta-personers-regeln:

  • Förbudet gäller inte allmänna sammankomster för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall, om antalet deltagare inte är fler än 20.

Senast uppdaterad: 2020-11-25