Har du sett den här snigeln?

snigel invasiv art, grå och vit färg. Svarthuvad snigel

Ny invasiv snigelart upptäckt i Sverige. Vi behöver din hjälp för att hitta och kartlägga den i kommunen.

Svarthuvad snigeln upptäcktes förra veckan i Västmanland och är observerad i ett område väster om grannkommunen Gislaved. Enligt Naturvårdsverket är snigelarten trolig invasiv och behöver tas bort innan den skapar större problem.

”- Vi är tacksamma för att ha fått rapporter om den här snigeln i ett tidigt skede så vi myndigheter kan göra något åt saken. Vi vet inte hur invasiv arten är i Sverige i jämförelse med den spanska skogssnigeln, ”mördarsnigeln”, men det finns risk att den kan skapa bekymmer på grund av att den förökar sig snabbt och äter frukt och grönsaker” säger Inkeri Ahonen på Naturvårdsverket.

Allmänhetens hjälp behövs
Nu behövs invånarnas hjälp för att upptäcka och rapportera snigelarten, så att Naturvårdsverket kan ringa in var den finns och kartlägga den.

Naturvårdsverket och Länsstyrelsen försöker också förstå hur den har kommit till Sverige. Därför vill de veta om någon kan ha sett om den har följt med exempelvis blomkrukor, grönsaker, jord eller annat.

Om du ser den svarthuvade snigeln är det bra att du fotograferar den, noterar vilken miljö den är i och rapporterar fyndetlänk till annan webbplats. Det är också bra om flera exemplar skickas till Göteborgs Naturhistoriska Museumlänk till annan webbplats för artbestämning. Du ska sedan plocka och avlida samtliga sniglar du hittar.

Fakta om svarthuvad snigel (Krynickulus melanocephalus)

Snigeln kommer ursprungligen från Kaukasus. Den är vanlig i Lettland den där funnits sedan 1997 och förekommer i Tyskland, Litauen, Ukraina, Ryssland och Vitryssland. Den är upp till 45 mm lång, har en gråaktig kropp och ett svart huvud. De vuxna individerna överlever inte vintern men deras ägg gör det.

Naturvårdsverket: om arten svarthuvad snigellänk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 2019-11-12