Fortsatt låga vattennivåer

Det är fortsatt torrt i Jönköpings län, och allt talar för att vattennivåerna kommer att fortsätta sjunka.

Enligt Länsstyrelsen i Jönköpings länlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är läget allvarligt, vad avser nivåerna på såväl ytvatten som grundvatten i vårt län. Läget är något bättre i länets västra delar, men även här är vattennivåerna mycket låga.

Det har visserligen kommit en del regn sista tiden över Gnosjö kommun, men det påverkar grundvattennivån ytterst lite. Det mesta av allt regn har tagits upp av växtligheten.

Beräknas vända i oktober

Grundvatten fylls på framför allt under vinterhalvåret. Därför går det att räkna med att vattennivån kommer fortsätta sjunka till början av oktober, enligt Länsstyrelsen. Det riskerar att ställa till med problem för framför allt stora vattenkonsumenter, exempelvis jordbruk. Det kan även skapa en del problem för den som har egen grävd brunn.

Har du kommunalt vatten ser Gnosjö kommun ingen risk att dricksvattnet kommer ta slut. Vi följer kontinuerligt läget, och kommer informera om det skulle förändras.

Tips på hur du kan spara vatten

  • Duscha kortare tid med snålspolande munstycke. Du kan minska vattenförbrukningen med hälften och sparar samtidigt pengar. Fem minuter kortare dusch kan motsvara en vattenbesparing på upp till 70 liter.
  • Låt inte vattnet rinna medan du borstar tänderna. Stänger du av kranen under de tre minuterna du borstar sparas närmare 36 liter vatten.
  • Undvik att bada i badkar helt och hållet. Ett badkar rymmer omkring 200 liter vatten.
  • Diska inte under rinnande vatten och kör bara disk- och tvättmaskinen när de är fulla.
  • Tvätta bilen i automattvätt.
  • Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola för att få det kallt.
  • Samla regnvatten i tunnor för att vattna i trädgården.

Senast uppdaterad: 2016-07-25