Vattenhjul och två byggnader.

Vattenhjulens dag 21 augusti

Töllstorp Industrimuseums speciella museidag är åter igång. Vattenhjulens dag hålls sedvanligt på muséet mellan klockan 13.00 och 17.00. Allmänheten är välkommen att se forna tiders hantverk, njuta av musik och en god kopp kaffe.

Tredje söndagen i augusti firas Vattenhjulens dag åter igen, som sig bör, efter att ha haft uppehåll under pandemin. Gnosjös hembygdsförening är arrangör. De lovar att denna dag ska alla verkstäder hållas öppna mellan klockan 13.00 och 17.00.

Det kommer dessutom att vara musikunderhållning, lotterier och kaffeservering.

Stort intresse för bygden och kulturarvet

Det finns 137 lokala hembygdsföreningar i Jönköpings län, där Gnosjö, Kävsjö, Åsenhöga och Kulltorp bara är några samhällen med förening som värnar hembygden.

Hembygdsföreningarna har sammanlagt ungefär 27 000 medlemmar. I Sverige finns omkring 1800 hembygdsföreningar med nära en halv miljon medlemmar över landet. Det visar att det finns stort intresse för vårt gemensamma kulturarv och historiken kring hembygden. Idag är det många som släktforskar och på så sätt tar del av tidigare generationers liv och vedermödor.

Hjulen snurrar sen 1750

Som de flesta vet så hänger Gnosjöandan på en tråd. Mycket av industrierna har växt upp i bygden i tråddragningens fotspår. I början tog man hjälp av hästar för att kunna dra tråden, men omkring 1750 kom smeden Sven Hedenberg och stockhuggaren Nils Johansson i Stackebo på att man kunde utnyttja vattenkraften via vattenhjul.

Efter detta började vattenhjulen snurra i Gnosjötrakten. Här bearbetades sedan metalltråden av lokala hantverkare. Man vävde silduk, gjorde vispar, hårnålar, säkerhetsnålar och kakformar, sådant som var man hade stor nytta av. Något av detta får vi nog se på Vattenhjulens dag på Töllstorps Industrimuseum.

Välkomna!

Senast uppdaterad: