I väntans tider

Monica Karlsson och Karoline Johansson är mitt uppe i alla förberedelser inför starten av familjecentralen i höst. Paviljongerna utanför Hammargården i Gnosjö är snart klara för inflyttning. Men än ska en hel del falla på plats innan start. Personal ska rekryteras, leksaker köpas in, möbler ska levereras. Det är lite som att gå i väntans tider.

Familjecentralen i Gnosjö är den sista av alla centraler som startats i Jönköpings län. Trots beslut för länge, länge, sedan, så har en familjecentral inte kommit på plats ännu. Först tidigast i september kommer den att vara fix och färdig. Brist på lämpliga lokaler verkar ha varit anledningen till fördröjningen, men bättre sent än aldrig.

En efterlängtad mötesplats

Monica och Karoline är båda övertygade om att Familjecentralen är efterlängtad i Gnosjö, även om alla föräldrar kanske inte riktigt vet än vad det är de längtar efter. Familjecentralen blir en naturlig mötesplats där hälsovård, pedagogik och förebyggande föräldrastöd möts under samma tak. Där kan man få råd och stöd om det mesta som gäller småbarnstiden och också möta andra föräldrar.

Monica Karlsson, kurator och Karoline Johansson, förskollärare, sitter i planeringstagen på Socialkontoret i Gnosjö. Det är trettio grader utomhus, men inne är det behagliga tjugo.

– Vi väntar på att paviljongerna ska bli klara och vi väntar på möblerna, säger Monica, som har arbetat i fem år på Värnamos familjecentral. Erfarenhet hon tar in i det nya familjecentralprojektet.

– Möblerna kommer Vecka 38, fyller Karoline i.

Öppna förskolan är hjärtat

Kommunen håller i öppna förskolan och har en kurator anställd. Region Jönköping står för barn-, kvinno- och mödrahälsovården. Det är självklart att föräldrar och barn ska ha en mötesplats, där man ändå tillbringar en hel del tid för kontroller och vaccinationer. Öppna förskolan kommer att vara hjärtat på familjecentralen. Karoline är samordnaren och blir den förskollärare som står för all planering och aktiviteter här.

Familjecentralen har fyra ben att stå på:

• öppna förskolan för barn mellan 0 och 6 år med föräldrar
  • kuratorn som bland annat kan ge stöd i föräldrarollen
  • barnhälsovården
  • kvinnohälsovården

– Vi vet att det finns föräldrar i Gnosjö som åkt till andra familjecentraler i väntan på att vår ska öppna. Vi ser verkligen fram emot att få möta dem på hemmaplan, säger Karoline och Monica.

Blå baracker ihopbyggda.

Än så länge ser Familjecentralen ut så här.