Evelyn – en Gnosjöbo med idéer

Världsbroderidagen firas den 30 juli. Vi uppmärksammar därför en välkänd Gnosjöbo, som bidragit i 53 år av sitt liv att serva gnosjöborna med hantverk och broderisatser. I hennes butik hittar du knappar i alla de former, hattar i vackra färger, bonader att sy själv, men viktigast av allt, här finns Evelyn.

Evelyn har passerat 80 år och huset där butiken finns, fyllde 100 år förra året. Något som hade tänkts firas, men pandemin satte stopp.

Evelyns Mode är som en sybehörsaffär ska vara, fylld med inspiration och hantverksidéer. Här finns också underkläder, bikinis och hattar, lite av en diversehandel, så som det var förr. Hennes kunder kommer från alla håll och kanter. Det broderas fortfarande mycket och kunderna uppskattar det breda sortimentet.

– Till och med folk från Broderiakademien har handlat hos mig. De håller på med fritt broderi och eget skapande, provar olika färger och material, vad som går ihop, Det är roligt!

Företagsamhet har gått i arv

Evelyn berättar att hon växte upp på Turisthotellet i Gnosjö, som hennes föräldrar drev.

– Det var liv och rörelse. Man fick alltid hjälpa till och det fanns alltid folk i huset. Man blev van vi det. Vi hade tio rum på andra våningen och det fanns servering. Det var frukost, lunch och middag. Man kan säga att jag servat Gnosjöborna hela mitt liv och det har varit så roligt.

Det kommer in en kund i butiken. Hon behöver märka kläder med namn. Evelyn plockar snabbt fram vitt bomullsband, där det går att skriva med vanlig bläckpenna på. Hon intygar att det håller i tvätten.

Bonad med texten Sträva och gno som en Gnosjöbo.

Bonaden "Sträva och gno som en Gnosjöbo" är designad av Evelyn. Den finns också på vykort.

Fyllt med inspiration och hantverksidéer

Evelyns Mode finns i ett vackert gult trähus. Här har både hem och butik varit Evelyns, hennes man Rolfs och sonen Christers knutpunkt sen 40 år tillbaka. 1968 tog hon över tant Hertas butik, som då funnits i ungefär 45 år. I butiken fanns alltid mycket broderimaterial och fina hattar. På den tiden hade alla damer hatt och de dekorerades efter kundens önskemål. Det gjordes även sorghattar med flor.

Två kvinnor står i en butik. Den unga kvinnan tar emot en blomma av den äldre.

1968 tog Evelyn över efter Herta Cederfeldt som drivit den i 45 år. Nu hoppas Evelyn att någon ny vill ta över och modernisera den.

Huset är fyllt av handarbetsglädje

Runt knuten växer röda rosor, som doftar. Bak huset finns ett uthus där Rolf haft sin verkstad genom tiderna. Här har allt funnits inom räckhåll. Inuti finns fina kakelugnar som når upp till taket med målat blommönster som slingrar sig uppåt. Hyllorna är fyllda med garn, knappar och band.

– Vi älskar det gamla och har renoverat själva. Verksamheten har varit här i huset i fyrtio år, samtidigt som det har varit vårt hem. Här har det hållits kurser i stickning och annat hantverk. Förr kom skolorna hit och handlade för textilslöjden. Evelyn önskar att barn ska komma och pyssla hos henne.

En kund kommer in för att kika lite. Det pratas lite, sen försvinner kunden och Evelyn återgår till samtalet.

Evelyns design inspirerade Lisa Bengtsson

Uppe på ett par av väggarna, nästan uppe vid taket hänger bonader, som Evelyn designat. Hennes mor, Elin, har broderat några. Genom företaget Permin har Evelyn gjort materialsatser så att var och en kan brodera sin egen. Bonadens text har blivit förevigad i designern Lisa Bengtssons affisch till Vandalorum, med citatet ”Sträva och gno, som en Gnosjöbo”. Lisa, som också är bördig från Gnosjö, har till och med lagt in en skylt med texten ”Citat Evelyns Mode”. Permin efterlyste nya idéer och bonader, då gjorde hon Gnosjöbonaden och några till, inspirerad av gamla tiders ordspråksbonader.

– Det rimmar, så tänkte jag. Förr om åren ritade jag och förde över text och motiv från papper till tyg. Jag ritade också om gamla motiv från kunder, ramade in och monterade åt kunderna på kvällarna. Jag vill inte skryta, men jag har nog alltid haft lite idéer.

En av Evelyns idéer är att hon vill skriva en bok om sin far. Frågan är när hon ska ge sig tid till detta? Att vara över 80 och fortfarande vara i full aktivitet är få för unnat, men Evelyn fortsätter att sträva på, som en riktig Gnosjöbo!

– Nu önskar jag att någon vill ta över och fortsätta i ny härlig Gnosjöanda! säger Evelyn.

Tre bilder, först en kvinna i sybehörsbutik, sen en affisch med texten Gno och sträva som en Gnosjöbo, sist en bild på hattar.

Senast uppdaterad: