Livsmedelshygien

För att maten inte ska bli dålig och riskera att orsaka matförgiftning gäller det att:    

  • förhindra att maten förorenas eller nedsmittas.
  • förhindra att bakterier och mögel växer i maten.
  • döda de mikroorganismer som redan finns i maten.

Detta gör du genom att tänka på följande i köket:

  • Tvätta alltid händerna innan du skall hantera livsmedel, speciellt efter toalettbesök. Tvätta även händerna om du hanterat kyckling eller rått kött.
  • Diska skärbräden och andra redskap noga efter varje användning.
  • Förvara råvaror och tillagad mat åtskilt eller väl övertäckt.
  • Skölj grönsaker noga.
  • Ha kallt i kylskåpet, 0-8 °C . Använd termometer.
  • Kyl snabbt ner varm mat som skall sparas, gärna i kallt vattenbad. Därefter omedelbar kyl- eller frysförvaring.
  • Upphetta maten ordentligt, minst 70-75 °C  i hela livsmedlet. Tänk på att mikrovågsugn kan ge ojämn upphettning.
  • Håll minst 60 °C på mat som varmhålls.
  • Laga inte mat åt andra om du själv är magsjuk.

Senast uppdaterad: 2020-07-01