Störande katter

Det finns olika skäl för att fundera genom sin katthållning. En god grannsämja är ett av skälen och kattens väl och ve är ett annat. Att ha sin katt inne i större utsträckning eller helt och hållet innebär ju att den undviker faror som trafikdöd, revirslagsmål och sjukdomar.

Här följer några råd för en mer konfliktfri katthållning:   
- Prata med dina grannar om du har en utekatt. Fråga dem om dina katter upplevs som ett problem och framför att du gärna vill veta om din katt stör dem.

- Håll katten inomhus. De flesta katter trivs alldeles utmärkt inomhus, särskilt om de är kastrerade/steriliserade. Ett alternativ är att man har uppsikt över katten när den vistas ute eller har den i koppel.

- Ha en kattlåda och lär katten att göra sina behov i en låda, även om den vistas ute.

- Kastrera/sterilisera katten om den inte ska användas till avel. Detta gäller även hankatter som genom luktmarkeringar och oväsen kan störa omgivningen.

Hur gör jag om jag har problem med andras katter?  

Prata med kattägaren! Ofta tror ägarna att just deras katt håller sig på tomten eller alldeles i närheten, och vet inte om att den besvärar någon. Om du vill försöka att bidra till att minska problemen så kan du täcka över sandlådor när de inte används, schasa bort och spruta vatten på katterna och kanske testa något avvisande medel som finns att köpa i zoobutiker.

Om du bor i hyreslägenhet, tala om problemet för fastighetsägaren. Kom ihåg att katten också kan göra en viss nytta genom att hålla nere mängden av vissa gnagare, som också kan upplevas som ett problem.

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Senast uppdaterad: