Brandskydd hemma

Här har vi samlat ett antal handfasta råd för att ha ett bra brandskydd hemma. Det finns flera brandrisker i en bostad men de är enkla att förebygga genom små åtgärder.

Brandvarnare

Det viktigaste är att du har en fungerande brandvarnare i ditt hem som varnar dig när rök uppstår. Den ska sitta ungefär mitt i bostaden och du bör prova den på testknappen minst 2 gånger per år. Har du större bostad så rekommenderas en brandvarnare per 60 m2 och minst en per våningsplan, gärna sammankopplade.

Brandsläckare och brandfilt

I ditt hem ska du ha minst en brandsläckare och brandfilt. Brandsläckaren ska vara av typ pulver och minst 6 kg och följa standarden EN3. Brandfilten är bäst att förvara i eller nära köket för att i första hand släcka en brand på spisen.

Hemelektronik

Allt från datorer och mobilladdare till brödrostar alstrar värme i någon form. Använd därför bara hela och oskadade produkter och köp bara CE-märkta produkter samt i original. Lämna heller inte elektronik som laddare inkopplat i onödan, särskilt inte när du sover, och var försiktig så den inte slits i t ex sladden.

När du blir äldre

När du blir äldre så ökar risken för att skadas eller omkomma till följd av brand. Som hjälpmedel finns det rökdetektorer till trygghetslarm, spisvakt, vibrationsplattor till kudden och portabel sprinkler.

Om du eller en anhörig är i behov av mer hjälp så kontakta kommunen som kan ge dig råd. Vissa åtgärder, som spisvakt, är bidragsberättigade som bostadsanpassning.

Ordning och reda

Ett enkelt sätt att förebygga brand är att hålla ordning och reda samt rent och snyggt. Damm och smuts som samlas utgör en brandrisk tillsammans med varm hemelektronik. Det är därför bra att regelbundet städa bakom kyl/frys, TV m m. Förutom att det blir trevligare och drar mindre energi så minskar även brandrisken.

 

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Senast uppdaterad: